sobota, 23 marca 2013

Ciasto drożdżowe

Najszybsza drożdżówka jaką kiedykolwiek piekłam, bez zagniatania, wyrabiania itp... można ją piec z owocami ale bez nich jest równie pyszna a co najważniejsze jest wilgotna i na dłużej zachowuje swoją świeżość, pod warunkiem że coś zostanie na następny dzień :)



Składniki na ciasto:

10 dag drożdży
1,5 szklanki cukru
5 jajek
1/2 szklanki oliwy
10 dag margaryny
1 szklanka gorącego mleka
70 dag mąki

 Wykonanie:
 Wszystkie składniki ułóż warstwowo w wysokim naczyniu, zaczynając od drożdży (pokrusz je na spód naczynia), zasyp połową szklanki cukru. Potem wylej roztrzepane jajka i oliwę i dodaj posiekaną margarynę.
Na koniec wszystkie składniki zalej szklanką gorącego mleka. Odstaw w ciepłe miejsce na około 3 godziny. Po tym czasie dodaj szczyptę soli oraz 70 dag mąki i wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Ciasto wylej na blaszkę o wymiarach 32 na 21 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wyłóż owoce (takie na jakie masz ochotę, ja zrobiłam ze śliwkami ze słoika ), na owoce wysyp kruszonkę.
Piecz w temperaturze 160 st. C przez około 40 minut (jeżeli posiadamy w piekarniku funkcję: góra-dół.                                                                             

Kruszonka:

6 łyżek margaryny
6 łyżek cukru
1,5 szklanki mąki

Wykonanie:

Wszystkie składniki zagnieć i pokrusz. 

Smacznego!

5 komentarzy:

  1. piekne ciasto i ta kruszonka ...:)pycha

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda pewnie tak samo smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  3. Najlepsze smaki dzieciństwa to właśnie ciasta drożdżowe pod każdym rodzajem, nic nie przebije tego wspaniałego smaku:)

    OdpowiedzUsuń
  4. W kruszonce, 6 łyżek margaryny? Mam ją stopić ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Margarynę należy zagnieść z pozostałymi składnikami kruszonki :)

      Usuń