wtorek, 2 kwietnia 2013

Ciasteczka orzechowe

Ciasteczka to jedne z moich ulubionych szybkich wypieków. Bardzo lubię je piec, ponieważ można je upiec odpowiednio wcześniej. 







składniki:

25 dag zmielonych orzechów włoskich
15 dag cukru
1 jajko
sok z 1 cytryny

polewa:

4 żółtka
4 łyżki cukru kryształu
1/3 tabliczki czekolady

dodatkowo:

10 dag dżemu z moreli lub brzoskwiń
10 dag zmielonych orzechów włoskich
5 dag cukru pudru

wykonanie:

Z orzechów, cukru,jajka i soku z cytryny wyrobić ciasto. Następnie rozwałkować je do grubości 1 cm i kieliszkiem wykrawać krążki. piec w średnio nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu łączyć po 2 przy pomocy dżemu. Na parze utrzeć żółtka z cukrem kryształem i czekoladą. W tak przygotowanej gęstej polewie moczyć każde ciastko a na koniec zanurzać w zmielonych orzechach, wymieszanych z cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz