poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Ciasto pomarańczowe z masą jagodową

Kolejne pyszne i bardzo imponujące ciasto. Jest bardzo smaczne więc polecam na przyjęcia rodzinne. Mojej rodzinie bardzo posmakował i myślę że tobie również. Przepis pochodzi z książki 143 Przysmaki siostry Anastazji.



 CIASTO POMARAŃCZOWE

25 dkg margaryny
15 dkg cukru kryształu
40 dkg mąki
6 jaj
1 szklanka soku pomarańczowego
3 łyżeczki drożdży w proszku
4-5 łyżek jasnego dżemu

Margarynę utrzeć z cukrem, dodając żółtka, sok pomarańczowy, dżem i mąkę z drożdżami.. Ubić pianę z białek i delikatnie wmieszać w ciasto. Podzielić na 2 części i przełożyć do wysmarowanych tłuszczem jednakowych blaszek. Odstawić do wyrośnięcia, a następnie upiec w temp.180 st.

CIASTO SEROWE

60 dkg sera białego zmielonego
25 dkg cukru pudru
1 budyń waniliowy bez cukru
6 jaj
15 dkg margaryny
owoce( kostka suszona)

Margarynę utrzeć z cukrem, dodając żółtka, ser z budyniem i owoce. Ubić pianę z białek i delikatnie wmieszać w ciasto . Upiec sernik w temp. 180 st.

MASA JAGODOWA

1/2 l mleka
2 budynie śmietankowe bez cukru
25 dkg masła
2 łyżki cukru kryształu
1 słoik dżemu z jagód

Z mleka, cukru, budyniu ugotować budyń. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń, a na końcu zmiksowany dżem. Podzielić na 2 części.


Składać:
ciasto pomarańczowe-połowa masy-ciasto serowe- druga połowa masy-ciasto pomarańczowe- polewa.


Przepisy Siostry Anastazji

3 komentarze:

  1. Ten przepis mi się podoba!:P

    OdpowiedzUsuń
  2. O! Właśnie noszę się z zamiarem, by je upiec w najbliższym czasie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda na raczej skomplikowane :) Musiało być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń