środa, 24 kwietnia 2013

Sernik

Serniki to jedne z ulubionych ciast mojej rodziny. Pod żadnym pozorem nie może go zabraknąć na świątecznym stole, a także podczas spotkań rodzinnych. Za każdym razem występuje w innej wersji innymi dodatkami. Zachęcam również ciebie do wypróbowania również takiej wersji.




 Upiec  cienki   biszkopt ciemny z 3 jaj


Sernik: 


 Składniki:

1,5 kg sera zmielonego
1/ kg cukru pudru
12 jaj
2 łyżki mąki ziemniaczanej
30 dag margaryny
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:
Margarynę utrzeć z  cukrem, dodając żółtka , ser , mąkę, i proszek do pieczenia . Z białek ubić pianę i wmieszać w ser. Przełożyć do 2 blaszek i upiec 2 serniki  w temp. 180 st..C przez około ,40 min.


Masa:



25 dag masła
2 jaja
4-5 łyżek cukru kryształu
kawa lub kakao do smaku spirytus do smaku

Wykonanie:
Jaja z cukrem ubić na parze masło utrzeć dodając stopniowo  przestudzona masę jajeczna . Na końcu dodać kawę lub kakao odrobinę spirytusu . Delikatnie wymieszać

dodatek:

1 paczka podłużnych biszkoptów
2 galaretki pomarańczowe

(przygotować wg  przepisu na opakowaniu )


Złożenie ciasta:

sernik -1/2 masy -biszkopty układać na ukos od brzegu ciasta .Pomiędzy nimi kółka wycięte z biszkoptu ciemnego -zalać tężejącą galaretka- pozostałą część masy- sernik-biała polewa .

2 komentarze:

  1. Anetko, ciekawy serniczek :))) wygląda pięknie :)
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapraszam do wzięcia udziału w facebookowej zabawie- WEEKENDOWA AKCJA SERNIK https://www.facebook.com/tradycyjnakuchnia/posts/253814258130511

    OdpowiedzUsuń