niedziela, 14 kwietnia 2013

Szynka w sosie czosnkowym

W lodówce kawałek szynki a w głowie pomysł zaczerpnięty z tejże to strony i leciutko przeze mnie zmodyfikowany. Nawet najbardziej wybredni członkowie rodziny wcinali ze smakiem. Efekt końcowy: bardzo smaczne to mięsko!






Składniki:

600 g szynki,
15 g czosnku
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżka majeranku
4 łyżki oleju
sól
pieprz

Sos:
1 główka czosnku
1 cebula
po 1 łyżce: masła i mąki.

Przygotowanie:
Sporządzamy mieszankę z posiekanego i utartego z solą czosnku, pieprzu, papryki i majeranku. Nacieramy dokładnie mięso, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na od 3 do 24 godzin.
Po wyjęciu z lodówki mięso obsmażamy na oleju ze wszystkich stron, przekładamy do rękawa i pieczemy około 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 160°C,  lub w kuchence mikrofalowej ok. 30 minut na pełnej mocy kuchenki.
Rozgrzewamy masło, dodajemy resztę majeranku i pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek - przesmażamy, dodajemy sos powstały podczas pieczenia, miksujemy lub przecieramy przez sito, dosypujemy łyżkę mąki, doprawiamy solą i pieprzem, zagotowujemy. Do powstałego sosu dodajemy troszkę słodkiej śmietanki dla polepszenia smaku i nadania aksamitności.
Mięso kroimy w plastry, polewamy sosem. Podajemy z kopytkami lub z ziemniakami.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Anetko, fajne połączneie :)) sosy czosnkowe są super!
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń