wtorek, 14 maja 2013

Ciasto kruche z makiem i kokosem

 Dziś kolejne ciasto, tym razem makowo-kokosowe. Bardzo smaczne i dosyć łatwe w wykonaniu, aczkolwiek ja robiąc je niestety się pomyliłam a to dla tego że przeszkadzała mi pociecha, więc wyszło jak wyszło. Bardzo dobrze się kroi i nie kruszy, a  w rezultacie bardzo pyszne. 


Składniki ciasta:

60 dag mąki
30 dag margaryny
20 dag cukru pudru
6 żółtek
3 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:
Margarynę posiekać  z mąką dodać resztę składników i zagnieść. Ciasto podzielić na 3 części.
jedną część wyłożyć na blachę, drugą część zamrozić a do trzeciej części dodać kakao i tez zamrozić.

Masa kokosowa:

6 białek
3/4 szklanki cukru
20 dag kokosu

Wykonanie:
Białka ubić na sztywno dodać cukier, kokos i wymieszać.


Masa makowa:

30 dag maku
1 szklanka cukru
2 jajka
2 łyżki masła
olejek migdałowy
rodzynki
trochę siekanych orzechów

wykonanie:

Mak sparzyć i zmielić dodać żółtka, roztopione masło, olejek migdałowy, rodzynki i trochę siekanych orzechów
Białka ubić na sztywną pianę utrwalić cukrem, dodać do maku i lekko wymieszać.

Przygotowanie do pieczenia:
Pierwsze ciasto rozwałkować wyłożyć do foremki i posmarować powidłem a następnie mak i kokos układać na przemian pasami wzdłuż foremki.
Na to zetrzeć trzecie ciasto kakaowe i znów kłaść pasami odwrotnie, kokos i mak.
Na wierzch zetrzeć ciasto białe.
Piec w temp 180 C  przez 40-50 min

3 komentarze:

  1. ostatnio robiłaam i był bardzo smaczny :)
    pozdrawiam i zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto jeszcze stygnie wiec nie skomentuje jeszcze smaku.
    Dwie uwagi radzę trzymać się jednej miary, albo dkg albo na szklanki. Nigdy przepis nie będzie dokładny jeśli mąkę mierzy się w dkg a cukier w szklankach...
    Druga sprawa. Dobrze podać na jaka blaszkę jest przepis wyłączony.
    Sam przepis ciekawy. Mam nadzieję że będzie smakowało tak jak wyglada

    OdpowiedzUsuń