środa, 1 maja 2013

Rurki z kremem

Kiedyś ciasto francuskie wykonywałam własnoręcznie, ale to bardzo mozolne zajęcie, i od kiedy już można kupić je w sklepie to po prostu sięgam po gotowca. Naszym ulubionym deserem z ciasta francuskiego są oczywiście rurki z kremem. Z ciasta francuskiego robię też inne przekąski, nie tylko słodkie. Oczywiście dziś ulubione rurki.


1 opakowanie ciasta francuskiego

Ciasto wyciągnąć z lodówki, a następnie lekko rozwałkować i pociąć na pasy. Paskami owinąć foremki do rurek i upiec, a po przestygnięciu napełniać kremem.

Krem:

1 litr mleka
4 żółtka
2 całe jaja
1 cukier waniliowy
25 dkg cukru pudru
5 dkg masła
8 dkg mąki pszennej
8 dkg mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

Od mleka odlewamy 5 łyżek, pozostałe gotujemy.
Jajka i żółtka ucieramy z cukrami na puch, dodajemy mąki oraz 5 łyżek mleka, miksujemy na gładką masę.
Do gotującego mleka dajemy masło, gdy mleko zawrze wlewamy je cienkim strumieniem do masy z żółtek.
Stawiamy na ogień i gotujemy aż zgęstnieje. Studzić i napełniać rurki.
Smacznego!

2 komentarze: