środa, 5 czerwca 2013

Rolada mięsna

Dziś doskonała pieczeń wieprzowo-drobiowa. Nadaje się doskonale na obiad, jak i do chlebka. A jeszcze lepiej smakuje gdy przyrządzisz ją własnoręcznie. Z podanych składników wychodzą 4 rolady, więc gdy nie potrzebujemy tak wielu należy zmniejszyć ilość składników.




Do przygotowania rolady potrzebowałam:

2 kg mięsa mielonego wieprzowego
1 filet z piersi kurczaka
2 jaja
30 dag szynki gotowanej
3/4 szklanki mleka
1 główka czosnku
1/2 czerwonej papryki
1/2 żółtej papryki
1 łyżka czosnku granulowanego
1 łyżeczka przyprawy do drobiu
2 łyżki majeranku
sól
pieprz
wegeta

Wykonanie:

Do miski z mięsem mielonym wlać mleko, dodać sól, pieprz, czosnek, wegetę i majeranek. Wyrobić i podzielić na 4 części. Filet z kurczaka zmielić dodać przyprawę do drobiu, jajka, wyrobić. Połączyć z szynką i papryką.
Na foli aluminiowej wyłożyć porcję mięsa wieprzowego, na nie wyłożyć farsz drobiowy i zwinąć.
Korytka do pieczenia posmarować tłuszczem i ułożyć rolady. Piec ok 80 min w 200 st.

Smacznego!






1 komentarz: