wtorek, 9 lipca 2013

Konfitury truskawkowe z pieca

Oto kolejny przepis na konfitury z truskawkami. Robię ich dość dużo, bo według moich domowników truskawki to najlepsze owoce. Niestety sezon jest zbyt krótki aby się nimi nasycić, więc ich smak najprościej zamknąć w słoikach lub zamrozić.


Składniki:

3 kg truskawek
1 kg cukru

Wykonanie:

Oczyszczone truskawki umieścić w dużej metalowe misce, przesypać cukrem i odstawić na 24 godziny. Na drugi dzień wstawić miskę na 4 godziny do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st.
Gorące konfitury przełożyć do wyparzonych słoików i szczelnie zamknąć. Wystudzić odwrócone do góry dnem.


Smacznego!Owoce z sadu i dzialki

2 komentarze:

  1. świetne muszą być:) ja mam swój patent na domowe przetwory:)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajny przepis, w przyszłym roku wypróbuje, bo juz zakonczyłam truskawkowanie

    OdpowiedzUsuń