piątek, 16 sierpnia 2013

Biszkopt z jagodami

Kolejny mój post dotyczy również ciasta. Dziś torcik o średnicy 20 cm, zrobiony na szybko, aby było czym delektować się podczas picia kawy. Nie jest on jakoś zbytnio wyszukany, ale w sam raz na lato i za to bardzo smaczny.




Biszkopt:

6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy

Wykonanie:

Z białek ubić pianę i, nie przerywając ubijania, stopniowo dodawać cukier kryształ z cukrem waniliowym oraz po jednym żółtku. Na koniec dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i piec 30 minut w 180 st.C.

Dodatkowo:

25 dag jagód
1 galaretka jagodowa lub owoców leśnych
2 opakowania serka waniliowego
1 łyżka żelatyny

Wykonanie:

Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu i odstawić do wystygnięcia. Jagody umyć odsączyć i garść odłożyć do dekoracji, a resztę wymieszać z tężejącą galaretką i wyłożyć na wystudzony biszkopt. Ciasto wstawić do lodówki, aby galaretka całkowicie stężała. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości mleka.Serki wymieszać z rozpuszczoną wcześniej żelatyną i tak przygotowaną masę wyłożyć na galaretkę. Na koniec ciasto udekorować odłożonymi jagodami.

Smacznego!



Zielnik Kuchenny 2013

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz