poniedziałek, 2 września 2013

Kotleciki grzybowo-mięsne

Sezon grzybowy powoli zbliża się wielkimi krokami. Więc proponuję wyśmienite kotleciki. Można je robić z samych grzybów, lecz ja dodaję trochę mięsa.  Z tak przygotowanych grzybów robię przepyszne kotleciki, które podaję z pieczywem. Jest to nasze ulubione jesienne danie.



Do przygotowania kotletów potrzebuję:

50 dag obgotowanych i odsączonych grzybów
25 dag mięsa mielonego
1 ząbek czosnku
2-3 jaja
bułka tarta
sól
pieprz

Wykonanie:

Świerze grzyby prosto z lasu czyścimy, myjemy a następnie obgotowujemy ok. 10 minut w słonej wodzie. Odcedzamy a następnie przepuszczamy przez maszynkę dodajemy mięso mielone, jajka drobno posiekany czosnek i przyprawy oraz tyle bułki tartej aby z masy można było formować kotlety. Całość dokładnie wymieszamy i formujemy kotleciki. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoto z obu stron. Można też robić wersję bezmięsną, ale wówczas potrzeba więcej oleju do smażenia.


Smacznego!


1 komentarz:

  1. Bardzo dobre kotlety ;)
    Przepis prosty i czytelny. Przygotowanie nie trwa dużo czasu

    OdpowiedzUsuń