czwartek, 12 września 2013

Syrop miętowy

Kolejnym moim przetworem który zasila półki w mojej spiżarni jest syrop miętowy. Jest on doskonałym orzeźwiającym dodatkiem do napojów. Na bazie syropu miętowego można przyrządzać sosy do deserów a tak że kremy do ciast.






Składniki:

20-30 gałązek mięty
2 litry wody
1/2 kg cukru
2 dkg kwasku cytrynowego (niekoniecznie)

Wykonanie:

Wodę zagotowujemy z cukrem i kwaskiem cytrynowym. Do gorącego syropu wkładamy umyte gałązki mięty i odstawiamy na ok.24 godziny. Wyjmujemy miętę, przecedzamy syrop. Zagotowujemy. Wrzący syrop wlewamy do butelek, zamykamy i odwracamy do góry dnem. Pozostawiamy do ostygnięcia.

Smacznego!




Zielnik Kuchenny 2013

1 komentarz:

  1. Nigdy nie przepadałam za tego typu wynalazkami, ale uwielbiam miętę, więc spróbuję przygotować ten syrop. Przy okazji zapraszam autorkę na nasze forum kobiece. Rozmawiamy tam o kobiecych problemach, ale jest również kącik na kucharskiego bloga.

    OdpowiedzUsuń