wtorek, 29 października 2013

Naleśniki z białym serem, dynią i krwawym syropem imbirowym

Oto kolejny post z dodatkiem dyni. Dodatek syropu imbirowego sprawia, że naleśniki są lekko pikantne i rozgrzewające, ale bardzo pyszne. A dodatek mąki razowej czyni je bardziej sycącymi i zdrowszymi dla naszego układu pokarmowego.







Składniki:

1 szklanka mleka
1 szklanka wody
1 szklanka mąki razowej
1 szklanka mąki pszennej
1-2 jajka
szczypta soli
szczypta cukru
4-5 łyżek oleju

Wykonanie:

Z podanych składników przygotowujemy ciasto naleśnikowe ( powinno mieć konsystencję kwaśnej śmietany ). W razie potrzeby dosypujemy jeszcze ciut mąki, odstawiamy do odpoczęcia, a następnie na patelni smażymy naleśniki.

Farsz:

10 dag białego sera
2 szklanki drobno posiekanej dyni
250 mililitrów soku pomarańczowego
1 łyżka miodu
1 łyżka drobno startego imbiru
odrobinka barwnika w koloże wiśniowym ( niekoniecznie)

Wykonanie:

Dynię gotujemy na parze do miękkości.  W małym garnku zagotowujemy sok, dodajemy miód i starty imbir. Gotujemy na wolnym ogniu aż syrop zgęstnieje ko.15 minut. Dynię mieszamy z serem i syropem imbirowym. Tak przygotowanym nadzieniem smarujemy naleśniki. Zapiekamy. Skrapiamy odrobinką krwawego syropu imbirowego.

Smacznego!


Halloween!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz