poniedziałek, 14 października 2013

Spaghetti bolognese z warzywami

Dziś zaległy wpis Spaghetti bolognese z warzywami. Nie jest to sos z torebki, lecz przygotowany samodzielnie z dodatkiem świeżych warzyw.






Składniki:

1/2 kg mięsa mielonego
1 duża marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 pomidory bez skórki
bazylia
oregano
czosnek
sól
pieprz
olej do podsmażenia

Wykonanie:

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i podsmażamy mięso. Warzywa czyścimy, myjemy i kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy na drugiej patelni, pod koniec smażenia dodajemy koncentrat oraz pokrojone pomidory bez skórki. Mięso oraz warzywa łączymy w garnku, podlewając 1 litrem bulionu i gotować 1 godz. na wolnym ogniu. Przyprawiamy ziołami, solą i pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. W razie potrzeby zagęszczamy odrobiną mąki z wodą. Makaron gotujemy w wodzie z dodatkiem oleju  według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i polewamy sosem posypujemy startym parmezanem, natychmiast podajemy.

Smacznego!

Zastąp słoik pysznym daniem - edycja I

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz