sobota, 16 listopada 2013

Surówka z białej kapusty z sosem winegret

Dziś znowu kolejna surówka, tym razem z białej kapusty. Brak majonezu sprawia że surówka jest bardziej dietetyczna i zdrowa. Bardzo smaczny dodatek do mięs.



Sos:

3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu winnego (lub soku z cytryny)
szczypta soli
szczypta pieprzu
1 mały ząbek czosnku 
1 czubata łyżeczka cukru


Wykonanie:

Z podanych składników sporządzić sos, dodać zmiażdżony czosnek. Wymieszać.

Składniki surówki:

1/2 główki białej kapusty
2-3 ogórki korniszony
1 cebula
pęczek koperku

Wykonanie:

Kapustę poszatkować lekko zasolić. Korniszony pokroić w plasterki, cebulę w piórka a koperek posiekać. Wszystko wymieszać z wcześniej przygotowanym sosem. Do surówki można dodać rodzynki, ( ja nie dodaję ponieważ nie wszyscy je lubią).

Smacznego!






1 komentarz: