niedziela, 26 października 2014

Chleb ziołowy z żółtym serem

Na co dzień nie piekę własnego chleba, ale od czasu do czasu lubimy zasmakować świeżo pieczonego chlebka. Przepis pani Magdaleny Rusinek, ja zmieniłam rodzaje mąki i wyszedł przepyszny.






Składniki:

20 dag mąki pszennej
30 dag mąki 3 zboża
ok.400 ml. letniej wody
1 jajko
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
5 dag drożdży
20 dag żółtego sera
2 łyżeczki ziół prowansalskich
2 łyżeczki bazylii
2 łyżeczki oregano


Wykonanie:

Do miski wsypujemy przesianą mąkę, sól, zioła i pokrojony w kostkę żółty ser. Wodę mieszamy z cukrem, jajkiem,i drożdżami. Wlewamy do mąki i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce. Ciasto wkładamy do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką keksówki. Pieczemy 60 minut w 180 st. C.


Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz