środa, 21 stycznia 2015

Gulasz po węgiersku

Dziś zachęcam was do przygotowania gulaszu węgierskiego. Podany z plackiem ziemniaczanym smakuje rewelacyjnie, szczególnie w chłodne zimowe dni.









Składniki:

1 kg łopatki
mąka
sól
pieprz
olej
kostka rosołowa
liść laurowy
kilka ziaren ziela laurowego
2 ząbki czosnku
1-2 czerwone papryki
5 dużych pieczarek
1 puszka krojonych pomidorów
2 łyżki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki

Wykonanie:

Mięso kroimy w kostkę, oprószamy mąką i podsmażamy na oleju. W garnku zagotowujemy 3 szklanki wody z kostka, liściem i zielem. Dodajemy mięso, dusimy na małym ogniu.
Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, smażymy na tłuszczu po mięsie, gdy się zeszkli dodajemy mielona paprykę, chwilę podsmażamy i dodajemy do mięsa. Pieczarki kroimy i podsmażamy, dodajemy do mięsa. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę paprykę i dodajemy do gulaszu. Doprawiamy solą oraz ostrą papryką, dodajemy pomidory z puszki. Gotujemy 40 minut. Jeśli gulasz jest zbyt rzadki zagęszczamy łyżką mąki wymieszanej z niewielka ilością wody. Zagotowujemy a następnie doprawiamy pieprzem.

Podajemy z plackiem ziemniaczanym, a przepis na pyszne placki ziemniaczane znajdziecie tutaj


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz