poniedziałek, 25 maja 2015

Rajska rolada

Dawno już nic nie dodawałam, (wiecie brak czasu), dziś polecam wam pyszne ciasto. Niby skomplikowane ale w rezultacie bardzo proste. Jest i krem i jabłka, słowem pychota





Upiec dwa cienkie biszkopty kakaowe lub orzechowe (forma 25/32 cm.).

Rolada z jabłkami:

4 jajka
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 średnich jabłek
 ew. cynamon

Wykonanie:

Białka ubić z cukrem, dodając żółtka i mąkę z proszkiem do pieczenia. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć starte jabłka, posypać cukrem i oprószyć cynamonem. Na wierzch jabłek wylać wcześniej przygotowane ciasto. Piec w temp. 180*C przez ok. 20 min. Wyłożyć na ściereczkę, zdjąć pergamin i zwinąć roladę.


Masa budyniowa:

1/2 l mleka
5 łyżek cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
25 dag margaryny
3 różne galaretki lub 25 dag galaretki w cukrze

Wykonanie:

 Galaretki rozpuścić osobno w 1 szklance wody, pozostawić do zastygnięcia,a następnie pokroić w kostkę. Z mleka, cukru, cukru waniliowego i mąki ugotować budyń. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń. Na końcu wmieszać galaretkę. Masę podzielić na pół.

Przełożenie ciasta:

Na biszkopt orzechowy wyłożyć połowę masy
Na masie wyłożyć pokrojoną w plastry roladę.
Rozsmarować pozostałą masę i przykryć drugim biszkoptem orzechowym.
Wierzch wykończyć polewą.

Smacznego!

2 komentarze: