sobota, 5 grudnia 2015

Ciastka gwiazdeczki

Do świąt już coraz bliżej, więc proponuję przygotować takie oto pyszne kruche ciasteczka. Można je upiec odpowiednio wcześnie i zamknąć w pudełku, na pewno poleżą do świąt. O ile wcześniej ich nie zjemy.








Składniki:


4 szklanki maki krupczatki
40 dag masła lub margaryny
1 szklanka cukru pudru
5 żółtek
1 łyżka soku z cytryny

Wykonanie:

Masło posieka z przesianą mąką Dodać sok z cytryny przesiany cukier puder oraz żółtka. Zagnieść ciasto, uformować z niego kulę i na godzinę wstawić do lodówki. Następnie rozwałkować ciasto na płaty grubości pół centymetra i foremką wycinać gwiazdki. Można posmarować białkiem i posypać grubym cukrem lub po prostu upiec. Piec 20 min w 200 st C. Po upieczeniu dowolnie udekorować. 


Smacznego!

Jesienne słodkości!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz