wtorek, 5 stycznia 2016

Śliwkowiec

Witam Was po świętach i jak zwykle zachęcam do wypróbowania pysznych ciast. Przepis zaczerpnięty z książeczki przyślij przepis.





Składniki:


Ciasto śliwkowe:

10 jajek
1,5 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
4 łyżki mąki ziemniaczanej
20 dkg orzechów mielonych
3/4 szklanki bułki tartej
50 dkg śliwek kalifornijskich suszonych
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:


Białka oddzielić od żółtek i ubić, do ubitych białek stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy, następnie dodawać po 1 żółtku i na koniec dać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, bułkę tartą, orzechy mielone i śliwki pokrojone w kostkę. Ciasto podzielić na dwie części i wyłożyć na dwie formy o wymiarach 23x38 cm i piec około 40-50 minut w temp. 180 stopni.

Wkładka krucho-kokosowa:

a) 20 dkg margaryny
15 dkg cukru pudru
20 dkg mąki pszennej
4 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
różne bakalie (figi, orzechy, skórka z pomarańczy, rodzynki)

b) 4 białka
20 dkg cukru
20 dkg kokosu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka mąki ziemniaczanej


Wykonanie:

Najpierw robimy część a) czyli margarynę ucieramy z cukrem pudrem, stopniowo dodajemy żółtka i na koniec dajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszamy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm, na to ciasto układamy różne bakalie pokrojone w drobną kostkę następnie ubijamy ciasto kokosowe z części b) czyli: białka ubijamy z cukrem, dodajemy kokos i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszamy i wykładamy na ciasto kruche z bakaliami i pieczemy około 50 minut w temp. 180 stopni.

Krem:

2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
2 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 margaryna


Wykonanie:

1,5 szklanki mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym, w pozostałym mleku rozrabiamy obie mąki i żółtka, wlewamy to na kipiące mleko, jak dobrze zakipi zdjąć z ognia i wystudzić. Margarynę ucieramy i łączymy z zimnym kremem.

Przełożenie ciasta:


  1. ciasto śliwkowe
  2. 1/2 kemu
  3. wkładka krucho-kokosowa
  4. 1/2 kremu
  5. ciasto śliwkowe
  6. polewamy polewą
Smacznego!

2 komentarze: