piątek, 5 lutego 2016

Schab dojrzewający

Jeszcze kilka, może kilkanaście lat temu mało kto z moich znajomych wiedział o istnieniu suszonej polędwicy, a już zrobienie jej samemu w domu przerastało ich wyobraźnię. Do spróbowania również podchodzili ostrożnie, bojąc się zjeść surowe mięso. Kiedy tylko natrafiłam na ten przepis od razu zapragnęłam go wypróbować, bo w moim domu tylko ja delektuję się tak wykwintnymi wędlinami.









Składniki:

kawałek cienkiego schabu ok 1kg
1/3 szklanki soli
1/3 szklanki cukru
świeżo zmielony pieprz
1 łyżeczka nasion kolendry
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka słodkiej papryki
szczypta chilli
4-5 ziarenek jałowca
1 liść laurowy


Wykonanie:

Schab umyć, oczyścić z błon, osuszyć ręcznikiem papierowym. Natrzeć cukrem, włożyć do podłużnego naczynia, prykryć i wstawić do lodówki na 36 godzin, od czasu do czasu mięso odwracać i wylewać powstały płyn. Następnie mięso opłukać z cukru, osuszyć papierowym ręcznikiem i natrzeć solą, znowu zostawić na 36 godzin, w międzyczasie wylewając pojawiający się płyn. Po leżakowaniu w soli mięso zrobi się sztywne i twarde.

Przyprawy rozetrzeć w moździerzu. Schab opłukać z soli, osuszyć, natrzeć przyprawami, włożyć do naczynia i pozostawić na dzień w lodówce. Następnie umieścić schab w nylonowej pończosze i powiesić w ciepłym przewiewnym miejscu, np. przy piecu albo obok kaloryfera, suszyć przez 5 dni.

Po ususzeniu schab owinąć pergaminem i włożyć na 2 dni do lodówki. Przechowywać owinięty pergaminem i lnianą ściereczką.

Przed podaniem kroić w cienkie plasterki.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Znam taki sam przepis tylko w wersji z karkówką : ) Taka wędlina, o ile zostanie starannie przygotowana i będzie miała odpowiednie warunki do suszenia, to genialny domowy wynalazek. Co prawda niektórzy podchodzą nieufnie do mięsa niepoddanego obróbce termicznej, ale naprawdę warto się przemóc. Zresztą w każdym tego typu przepisie zaleca się użycie wyłącznie przebadanego mięsa z pewnego źródła, no a sól i cukier działają konserwująco i chronią przed szkodliwymi drobnoustrojami. Taki cienko pokrojony schab jest niemal jak szynka parmeńska ;) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń