niedziela, 17 grudnia 2017

Marysieńka

Bardzo dawno nic nie publikowałam i tym razem też jakoś brakuje mi czasu, ale postanowiłam wrzucić coś przed świętami. bardzo dobrym i godnym jest ciasto Marysieńka siostry Anastazji, szczerze zachęcam, znikło błyskawicznie.










Biszkopt czekoladowy:


7 jajek
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
2 łyżki gorzkiego kakao
5 łyżek mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:


Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier, po jednym żółtku, a na końcu mąkę wymieszaną wraz z proszkiem i kakao. Ciasto dzielimy na pół i pieczemy dwa cienkie biszkopty na blaszkach ok. 25x40cm wyłożonych papierem do pieczenia w temperaturze 180ºC przez 20-25 minut.

Ciasto orzechowe:


25 dag orzechów włoskich
5 białek
1 niepełna szklanka drobnego cukru
1 i 1/2 łyżki miodu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka maki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:


Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier, drobno pokrojone orzechy, miód oraz obie mąki wymieszne z proszkiem. Mieszamy. Pieczemy w tej samej blaszce co biszkopty jeden placek w temperaturze 180ºC przez 25 minut.


Krem:


1/2 litra mleka
cukier waniliowy
5 żółtek
1 szklanka cukru
1 budyń śmietankowy
250 g masła


Wykonanie:

Odlewamy pół szklanki mleka, a resztę zagotowujemy z cukrem waniliowym. Żółtka ucieramy mikserem z cukrem, dodajemy do nich proszek budyniowy i pół szklanki mleka, które zostawiliśmy. Miksturę wlewamy na gotujące mleko i gotujemy budyń, powoli mieszając. Po zgęstnieniu zdejmujemy z ognia i studzimy. Masło ucieramy i dodajemy po łyżce zimnego budyniu ciągle miksując.

Przełożenie ciasta:



  1. biszkopt kakaowy
  2. połowa masy
  3. biszkopt orzechowy
  4. połowa masy
  5. biszkopt kakaowy

1 komentarz:

  1. Bardzo fajny przepis. Lubię bardzo ciasta w takim wydaniu. Wyglądają bardzo spektakularnie i też tak smakują :)

    OdpowiedzUsuń